Verstuikte enkel
Door de enkel gaan, enkelverzwikking, enkel sprain, lateraal enkelbandletsel
Wat is een enkelverzwikking?
Een enkeldistorsie (verzwikking) is een blessure waarbij het weefsel en de ligamenten rondom de enkel worden beschadigd. Meestal worden de ligamenten (banden) aan de buitenzijde van de enkel het zwaarst getroffen.
Het enkelgewricht bestaat uit het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en een klein bot dat direct onder het scheenbeen ligt: de talus. Het enkelgewricht wordt verstevigd door omliggende spieren en ligamenten en het gewrichtskapsel. Een ligament is een sterke band die verschillende botstukken met elkaar verbindt.
De ligamenten aan de buitenkant van de enkel (de kant van de kleine teen) zorgen ervoor dat de voet en de enkel beperkt worden bij een inwaartse voetbeweging (inversie). Wanneer deze inwaartse beweging toch groot en krachtig wordt gemaakt door bijvoorbeeld een verzwikking, loopt men het risico dat de belasting op de ligamenten aan de buitenzijde te groot wordt en dat deze zullen scheuren. Deze blessure wordt een enkeldistorsie genoemd en bestaat dus uit verrekking/scheuring van de enkelbanden. Er zijn verschillende gradaties van deze blessure mogelijk:
- Graad 1: een klein aantal vezels is gescheurd. Dit resulteert in een beetje pijn, maar de functie blijft behouden
- Graad 2: een significant aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in middelmatig functieverlies en lichte tot matige instabiliteit
- Graad 3: alle vezels zijn gescheurd. Dit resulteert in groot functieverlies en significante gewrichtsinstabiliteit
De meeste verzwikkingen vallen in graad 2.
Wat zijn de tekens & symptomen van een enkelverzwikking?
De meeste enkelverzwikkingen ontstaan wanneer men verkeerd neerkomt na een sprong, snel van richting verandert tijdens het rennen of zich verstapt tijdens het wandelen op een onregelmatig oppervlak. Dit maakt deze blessure een veel voorkomend letsel in sporten zoals basketbal, volleybal en voetbal. De blessure ontstaat gewoonlijk doordat de voet met het volledige lichaamsgewicht extreem inwaarts en naar beneden wordt gedraaid (inversie + plantairflexie). Dit gebeurt wanneer men verkeerd landt na een sprong, maar ook wanneer een speler op de voet van een andere speler gaat staan.
Op het moment dat u uw enkel verzwikt, is het mogelijk dat u een klikkend of knappend geluid hoort. Dit geluid wordt direct opgevolgd door pijn en vaak ook zwelling aan de buitenzijde van de enkel. Wanneer er sprake is van een graad 1 enkeldistorsie kan het zijn dat u de huidige activiteit gewoon kunt voortzetten en pas tijdens het rusten klachten ontwikkelt zoals pijn, zwelling en stijfheid.
Bij ernstige gevallen kunnen de pijn en zwelling direct na de verzwikking ontstaan (binnen de eerste paar uren). De persoon kan niet meer steunen op de enkel en aan de buitenzijde van de enkel kan een blauwe verkleuring ontstaan (binnen de komende dagen).
De meeste personen met deze blessure ervaren een toename van pijn wanneer men duwt op de buitenzijde van de enkel of wanneer deze op rek wordt gebracht door de voet naar binnen en naar beneden te draaien (inversie + plantairflexie).
Bijdragende factoren in het oplopen van een enkelverzwikking kunnen zijn: slechte enkelstabiliteit, verkeerde of onvolledige revalidatie na een eerdere enkeldistorsie, spierzwakte, gewrichtsstijfheid, inadequate warming up, slechte voetenstand/biomechanica, verkeerd schoeisel, vermoeidheid en slechte training. De diagnose kan door een fysiotherapeut of een arts worden gesteld. Een MRI-scan, RX-scan of CT-scan kan in sommige gevallen nodig zijn om bijkomende schade uit te sluiten.
Wat is de behandeling?
Fysiotherapie helpt om de klachten te verminderen. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.
Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!