Ischias

ischialgie, inklemming nervus ischiadicus, uitstralende pijn naar bil en been

Wat is ischias?

Ischias wordt ook wel ischialgie genoemd en is een aandoening waarbij er zenuwpijn optreedt. De zenuw (nervus ischiadicus) is de langste zenuw in het lichaam. De zenuw ontspringt in de onderrug en splitst zich in twee takken naar beide benen en loopt door tot in de voeten.
Wanneer de zenuw bekneld, geïrriteerd of beschadigd is, kan er zenuwpijn (neuralgie) in één of beide benen optreden. Dit wordt ischias genoemd.

Wat zijn de oorzaken van ischias?

De zenuwpijn kan meerdere oorzaken hebben. Het piriformissyndroom is een veelvoorkomende oorzaak. Door een verhoogde spierspanning in de piriformisspier (bilspier) raakt de ischiaszenuw die daar onderdoor loopt beknelt en kan de zenuwpijn optreden. Het kan ook zijn dat de zenuw bekneld wordt door het uitpuilen van een tussenwervelschijf (Hernia Nuclei Pulposi, kortweg hernia genoemd). Ook druk op de zenuw door een zwangerschap kan leiden tot deze zenuwpijn. Tot slot kunnen gewrichten in de onderrug en/of het bekken die niet goed functioneren ook ischias veroorzaken.

Wat zijn tekens & symptomen van ischias?

Mensen met deze aandoening ervaren vaak pijn in de rug - en bilregio met uitstraling in de benen die kan doorstralen tot de voeten. Bij acute lage rugpijn is het zo dat de uitstraling maar tot de knie gevoeld wordt. Bij ischias kan de pijn wel verder tot in de voeten gevoeld worden. Dit kan een zeurende, tintelende of prikkelende pijn zijn. Ook kan men krachtsverlies in één of beide benen ervaren. Sommige mensen ervaren gevoelsstoornissen in het been. Ook de reflexen in het been kunnen afnemen.

De behandeling van ischias?

Het belangrijkste is dat de druk op de zenuw verminderd wordt. Wanneer de druk op de zenuw ontstaat door een uitpuiling van een tussenwervelschijf, is het noodzakelijk dit te behandelen.

Afhankelijk van de mate van uitpuiling, kan er gekozen worden voor oefentherapie of voor een operatie. Wanneer bijvoorbeeld een piriformissyndroom de druk veroorzaakt, is het noodzakelijk deze piriformisspier te normaliseren in spierspanning, zodat de druk op de zenuw vermindert. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen door middel van massage, manuele triggerpointtherapie, manuele therapie, tapen, rekoefeningen en houding- en bewegingsadvies. Daarnaast kan de fysiotherapeut u helpen door oefeningen voor de rug- en buikspieren te geven, om zo een optimale houding te kunnen handhaven gedurende de dag. Men loopt dan minder risico op een irritatie van de ischiaszenuw.