Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Acute lage rugpijn

Spit, acute lumbago

Wat is acute lage rugpijn?

Acute lage rugpijn wordt ook wel acute lumbago of spit genoemd. Men ervaart hierbij acute pijnklachten in de onderrug (ook wel lumbale wervelkolom genoemd). De acute lumbago is één van de vele klachten die men in de lage rug kan ervaren. Andere oorzaken van lage rugpijn zijn: hernia nuclei pulposi, lumbale kanaalstenose, chronische lage rugpijn, instabiliteit in de onderrug, etc.

Wat zijn de tekens & symptomen van acute lage rugpijn?

Bij acute lage rugpijn ervaart men een plotselinge pijn in de onderrug. Men omschrijft dit gevoel vaak alsof het 'erin schiet'. Soms is dit nadat men lang in eenzelfde houding heeft gezeten, maar dit hoeft niet zo te zijn. De pijn bevindt zich in de rug, maar kan uitstralen naar bil, heup en bovenbeen. Anders dan bij ischias of het piriformissyndroom straalt de pijn niet uit naar het onderbeen. De pijn komt plotseling opzetten maar is meestal binnen enkele weken ook weer verdwenen. De pijn is de eerste paar dagen het heftigst en zwakt daarna al wat af. Tijdens de eerste dagen is bewegen erg pijnlijk en met name het voorover buigen is erg provocerend. De rug voelt erg stijf. Vaak gaat men anders staan en lopen om de pijn te vermijden. Wanneer de rugklachten langer dan drie maanden aanwezig blijven, spreekt men van chronische lage rugpijn.

Wat zijn de oorzaken van rugpijn?

Bij het merendeel van de acute lage rugpijnpatiënten is de oorzaak een overbelasting Deze overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door zwaar tillen, een verkeerde lichaamshouding of eenzijdig belasten. Wanneer men een beroep uitoefent waarbij de onderrug zwaar belast wordt, kan dit ook leiden tot acute lumbago. 

De behandeling van acute lage rugpijn?

In de praktijk zien we dat de pijn in de lage rug wordt weergegeven maar dat de oorzaak vaak ergens anders vandaan komt. De oorzaak kan vaak komen uit een verkramping van de hamstrings en of bilspieren die door een voorovergebukte houding zijn veroorzaakt. Het kan ook liggen aan een verkramping van de spieren in de buik (knieheffers) die overbelast zijn geraakt door het aanhouden van een rechte zithouding. Uiteraard zijn er tal van mogelijkheden die lage rugklachten kunnen veroorzaken. Door middel van een gericht onderzoek komen we er snel achter waar de klachten vandaan komen. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.

Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!