Acute lage rugpijn

Spit, acute lumbago

Wat is acute lage rugpijn?

Acute lage rugpijn wordt ook wel acute lumbago of spit genoemd. Men ervaart hierbij acute pijnklachten in de onderrug (ook wel lumbale wervelkolom genoemd). De acute lumbago is één van de vele klachten die men in de lage rug kan ervaren. Andere oorzaken van lage rugpijn zijn: Hernia Nuclei Pulposi, lumbale kanaalstenose, chronische lage rugpijn, instabiliteit in de onderrug, etc.

Wat zijn tekens & symptomen van acute lage rugpijn?

Bij acute lage rugpijn ervaart men een plotselinge pijn in de onderrug. Men omschrijft dit gevoel vaak alsof het 'erin schiet'. Soms is dit nadat men lang in eenzelfde houding heeft gezeten, maar dit hoeft niet zo te zijn. De pijn bevindt zich in de rug, maar kan uitstralen naar bil, heup en bovenbeen. Anders dan bij ischias of het piriformissyndroom, straalt de pijn niet uit naar het onderbeen. De pijn komt plotseling opzetten, maar is meestal binnen enkele weken ook weer verdwenen. De pijn is de eerste paar dagen het heftigste en zwakt daarna al wat af. Tijdens de eerste dagen is bewegen erg pijnlijk en met name het voorover buigen is erg provocerend. De rug voelt erg stijf. Vaak gaat men anders staan en lopen om de pijn te ontzien. Wanneer de rugklachten langer dan drie maanden aanwezig blijven, spreekt men van chronische lage rugpijn.

Wat zijn de oorzaken van rugpijn?

Bij het merendeel van de acute lage rugpijn patiënten is de exacte oorzaak niet bekend. Het lijkt erop dat overbelasting van tussenwervelschijven (disci) vaak de oorzaak is. Door deze overbelasting ontstaan er kleine scheurtjes in de tussenwervelschijven wat pijnklachten oproept. Deze overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door zwaar tillen, een verkeerde lichaamshouding of eenzijdig belasten. Wanneer men een beroep uitoefent waarbij de onderrug zwaar belast wordt, kan dit ook leiden tot acute lumbago. Ook zwakke rugspieren en/of buikspieren kunnen leiden tot deze blessure. Acute lumbago valt onder de aspecifieke lage rugklachten. Dat wil zeggen dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak (zoals een hernia) is.

De behandeling van acute lage rugpijn?

Bij deze vorm van rugklachten is het belangrijk om rust af te wisselen met bewegen. Voorkom zwaar tillen en bukken tijdens de eerste dagen en zorg voor voldoende afwisseling tussen zitten, liggen, staan en lopen. Het wordt dus afgeraden weken in bed te blijven liggen. Juist het bewegen zorgt ervoor dat de conditie van de spieren verbetert. Men kan aanvankelijk baat hebben bij medicijnen die de pijn remmen. Daarnaast kan een fysiotherapeut helpen door middel van het afnemen van een anamnese (vraaggesprek) en het doen van lichamelijk onderzoek en zo vaststellen of het om acute lage rugpijn gaat. Wanneer dit het geval is, kan de fysiotherapeut helpen om de rug te mobiliseren, de pijn te dempen en de spieren te doen ontspannen. Ook zal de fysiotherapeut oefeningen geven waarmee u de rug zelf soepeler kan maken. Wanneer een verkeerde lichaamshouding mogelijk de oorzaak is van de acute rugpijn, kan de fysiotherapeut houdingsadvies en oefeningen geven om de houding te verbeteren.