Posterior enkel impingement
Enkel impingement, posterior impingement syndroom, achterste inklemmingsyndroom
Wat is een posterieur enkel impingement?
Posterieur enkel impingement wordt gekarakteriseerd door weefselschade aan de achterkant van het enkelgewricht. Deze weefselschade is typisch ontstaan door compressie van dit weefsel tijdens het maximaal strekken van de enkel (de tenen naar beneden duwen).
Het enkelgewricht bestaat uit het scheenbeen (tibia) en een klein bot dat direct onder het scheenbeen ligt: de talus. Het oppervlak van beide botten is bedekt met kraakbeen. Dit kraakbeen vermindert de krachtige impact van het scheenbeen op de talus wanneer men gewicht op de benen zet.
Wanneer de voet en de enkel helemaal gestrekt zijn (de tenen wegbewegen van het lichaam/naar beneden), wordt de ruimte aan de achterkant van het enkelgewricht kleiner. Wanneer hier compressie ontstaat en deze compressie zich herhaaldelijk of krachtig voordoet, kan dit resulteren in weefselschade en pijn. Deze aandoening noemt men 'posterieur enkel impingement'.
Wat zijn de oorzaken?
Het ontstaat meestal tijdens (sport)activiteiten die maximale strekking van de enkels vragen. Deze aandoening komt dus vaak voor bij balletdansers, gymnasten en voetballers.
Posterieur enkel impingement treedt vaak op wanneer men slecht hersteld is van een acuut enkelletsel (zoals een verzwikte enkel). Ook hebben personen met anatomische variatie in het talus bot (zoals een os trigonum) een grotere kans om deze aandoening te ontwikkelen.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Personen ervaren pijn tijdens activiteiten die maximale strekking van de enkel vragen. Deze pijnklacht treedt meestal op NA een activiteit tijdens de rust. De pijn piekt meestal 's morgens vroeg en 's nachts. Activiteiten die pijnklachten kunnen uitlokken zijn: zwemmen, voetbal, dansen, knielen, lopen of rennen (voornamelijk bergafwaarts), springen en activiteiten waarbij men op de tenen loopt.
De klachten worden meestal gevoeld aan de achterkant van de enkel. De pijnklacht kan zich presenteren als een vage pijn of een acute/scherpe pijn. De klachten nemen toe wanneer men hard duwt op de achterkant van de enkel. In sommige gevallen kan de pijn ook uitstralen naar de voet of de kuit.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt vertelt over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek door de fysiotherapeut voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek zoals een MRI-scan, RX-scan, CT-scan of echografie kan in sommige gevallen bijdragen aan het vaststellen van de diagnose en bevestigen of er anatomische variabiliteit aanwezig is (os trigonum).
Welke factoren kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van deze blessure?
Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van posterieur enkel impingement. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:
- Gewrichtsstijfheid
- Botabnormaliteiten
- Verkorte spieren
- Verkeerde of te zware training (voornamelijk bij dansers)
- Inadequate warming up
- Slechte biomechanica
- Verkeerde voetstatiek (platvoet etc.)
- Slecht schoeisel
- Slechte proprioceptie, core stabiliteit of balans
- Te weinig rustmomenten tussen trainingsessies
- Inadequate revalidatie na een eerdere enkelblessure
Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?
Fysiotherapie helpt om de klachten te verminderen. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.
Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!