Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Gebroken knieschijf

patellafractuur, knieschijfbreuk

Wat is een gebroken knieschijf?

Een gebroken knieschijf (patellafractuur) is een breuk van het botstuk dat aan de voorkant van het kniegewricht ligt. Het kniegewricht bestaat uit drie botstukken: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. De patella bevat een laagje met kraakbeen aan de achterzijde. Dit om te voorkomen dat er wrijving optreedt tussen dit botstuk en andere structuren bij het bewegen van het been. De knieschijf is opgenomen in de patellapees (pees van de voorste bovenbeenspieren) en is belangrijk, omdat het de wrijving- en compressiekrachten van de knie opvangt.

Wat zijn de oorzaken?

Een gebroken knieschijf kan verschillende oorzaken hebben. De knieschijf kan breken door een directe inwerkende klap op het botstuk zoals een val of een auto-ongeluk. Echter, ook langdurige overbelasting op het botstuk zoals veel sprongen van grote hoogte, kunnen uiteindelijk leiden tot een patellafractuur (lees meer over knieklachten).

Wat zijn de tekens & symptomen?

Ten eerste gaat een breuk van de knieschijf vaak gepaard met ander letsel aan de knie, omdat een breuk pas optreedt bij een grote inwerkende kracht. Vaak zijn dan andere structuren ook al beschadigd.
De tekens en symptomen van een gebroken knieschijf zijn afhankelijk van de locatie en grootte van de breuk. Over het algemeen ervaart men bij het moment van breken een felle, scherpe pijn aan de voorzijde of randen van de patella. Ook ontstaan er in de meeste gevallen een zwelling en een bloeduitstorting. Bij sommige breuken is het niet meer mogelijk te steunen op het aangedane been, te hurken of kniebuigingen te maken. Ook kunnen er pijnklachten in het onderbeen optreden. Daarnaast is het soms onmogelijk om het been actief te strekken omdat de patellapees door de breuk niet meer aan het onderbeen vastzit.

Wat is de behandeling?

Wanneer de breuk ervoor gezorgd heeft dat er delen van de knieschijf uit elkaar liggen, is een operatie nodig om dit te herstellen. De patella wordt dan met fixatiemateriaal weer in de juiste positie gebracht. Wanneer de botstukken nog in positie liggen, kan het conservatief met gips behandeld worden.
De herstelduur is per persoon en per type breuk verschillend. Echter, over het algemeen kan de knie de eerste zes weken niet belast worden, omdat de breuk dan nog niet geheeld is. De totale herstelduur bedraagt gemiddeld drie tot zes maanden.

Fysiotherapie is nodig om te revalideren. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.

Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!