Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Biceps tendinopathie

Biceps tendinitis / biceps tendinose / biceps subluxatie / biceps ruptuur

Wat is biceps tendinopathie?

Een biceps tendinopathie is een overbelastingsletsel van de bicepspees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door weefselschade in de pees, wat pijn geeft aan de voorkant van de schouder of elleboog. Deze aandoening kan zowel voorkomen in de elleboog als in de schouder omdat de pees vasthecht aan de elleboog en schouder.

De bicepsspier is een belangrijke buiger van de elleboog en een heffer van de bovenarm. De spier start in het schoudergewricht en loopt door tot in de voorarm, waar hij zich vasthecht op het bot via de bicepspees.

Tijdens het samentrekken van de bicepsspier komt er spanning op de pees te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kan er schade aan de pees ontstaan. Biceps tendinopathie is een aandoening waarbij er schade is met navolgend ontsteking en degeneratie aan de pees. Dit komt meestal door graduele slijtage en scheurtjes geassocieerd met overbelasting. De aandoening kan echter ook ontstaan door een specifiek trauma.

Wat zijn oorzaken van een biceps tendinopathie?

Het ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de bicepspees veel belasten. Dit komt typisch voor bij zwaar tillen of bij het buigen van de elleboog tegen weerstand (bijvoorbeeld de bicepscurl oefening). Soms kan deze aandoening zich ook plotseling ontwikkelen. Dit komt dan meestal doordat er een grotere kracht van de biceps wordt gevraagd dan deze aankan. Deze situatie doet zich meestal voor tijdens het (zwaar)gewichtheffen in de fitnesszaal.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Personen met deze blessure voelen typische pijnklachten aan de voorkant van de elleboog of schouder. Bij minder ernstige gevallen zal men weinig pijn ervaren maar voornamelijk last hebben van een stijf gevoel aan de voorzijde van de schouder of elleboog. Dit stijve gevoel neemt toe tijdens de rust NA activiteiten die veel/sterke activiteit van de bicepsspier vereisten. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: het dragen van zware boodschappen of bicepscurl oefeningen.

Bij ernstige gevallen kan men scherpe pijn ervaren tijdens activiteiten. Soms kunnen personen zwelling waarnemen aan de voorkant van de schouder of spierzwakte ervaren terwijl ze een voorwerp proberen op te tillen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt vertelt over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek door de fysiotherapeut voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek zoals een MRI-scan, RX-scan of echografie kan in zeldzame gevallen bijdragen aan het bevestigen van de diagnose en het vaststellen van de ernst van de aandoening.

Wat is de prognose?

De meeste personen met een biceps tendinopathie genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze aandoening al een langere periode aanwezig is, kan de revalidatie soms langer duren en zelfs maanden in beslag nemen. Vroege fysiotherapeutische interventie is erg belangrijk voor een snel herstel.

Hoe wordt het behandeld?

Het succes van het behandelen van een biceps tendinopathie is sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het van belang is dat de patiënt de arm genoeg laat rusten nadat hij activiteiten heeft uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Indien de arm meer rust krijgt, kan het lichaam het helingsproces inzetten. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

Het negeren van symptomen/klachten kan ervoor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Een onmiddellijke, gepaste behandeling van een biceps tendinopathie is essentieel voor snel herstel. Wanneer de aandoening eenmaal chronisch is, verloopt het helingsproces veel trager en is de kans groter dat de aandoening in de toekomst opnieuw optreedt.

Personen met deze blessure hebben meestal veel voordeel bij het volgen van het R.I.C.E principe. Het R.I.C.E staat voor Relatieve rust, Ijs/koelen, Compressie/druk, Elevatie/hoogstand van de arm. Dit principe is effectief in de startfase van de aandoening (de eerste 72 uur) of wanneer er inflammatoire tekens aanwezig zijn. Deze inflammatoire tekens kunnen zijn: roodheid, warmte, zwelling en ochtendpijn of pijn bij rust. Anti-inflammatoire/ontstekingsremmende medicatie kan het helingsproces bevorderen door de pijn en zwelling te verminderen die gepaard gaan met de inflammatie.

Personen met deze aandoening krijgen tijdens de behandeling stretch- en krachtoefeningen voor optimaal herstel. De fysiotherapeut geeft advies en sturing in welke oefeningen het best zijn voor de patiënt.

Welke factoren kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een tendinopathie. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:

 • Gewrichtstijfheid (voornamelijk de elleboog)
 • Verkorte spieren (voornamelijk de biceps)
 • Verkeerde of te zware training
 • Inadequate warming up
 • Spierzwakte

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces, een optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Elektrotherapie (bijv. ultrasound)
 • Medical taping of easy taping
 • Gewrichtsmobilisatie
 • Stretching
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit en kracht te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteitsaanpassingen

Welke andere behandelingen bestaan er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat, kan de fysiotherapeut in overleg uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden zoals röntgenfoto's, ultrasound, CT-scan of een MRI-scan, of een ander soort behandeling zoals medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.

Welke oefeningen kan ik doen?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 1-3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen zijn:

Biceps stretch

Sta rechtop en strek de armen naar achter voorbij het lichaam. Steun deze achter uw lichaam op de rand van een tafel. Beweeg nu langzaam uw lichaam omlaag, zodat de armen relatief verder omhoog worden gedrukt. Doe dit totdat u een milde tot middelmatige stretch voelt t.h.v. uw biceps. Houd dit 15 seconden aan en herhaal dit 4x.

Biceps samentrekking zonder beweging

Begin de oefening door de elleboog naast het lichaam in een hoek van 90 graden te buigen met de handpalm naar boven. Leg uw andere hand op de pols, zodat deze een lichte neerwaartse druk op de aangedane arm kan uitoefenen. Houd met de aangedane arm deze druk tegen, zodat de onderarm op dezelfde positie blijft. Houd deze 5 seconden vast en herhaal dit 10x zo krachtig mogelijk, zonder pijn.