Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

AC-gewrichtsluxatie

Wat is een AC-gewrichtsluxatie?

Het AC-gewricht noemen we ook wel het acromioclaviculaire gewricht. Dit is een gewrichtje in de schouder tussen het schouderdak (acromion) en het sleutelbeen (clavicula). Om dit gewrichtje bevinden zich gewrichtskapsel en banden die het gewrichtje op de plek houden. Bij een luxatie is dit gewrichtje 'ontwricht' en is het sleutelbeen 'uit de kom'. Een AC-gewrichtsletsel kan in verschillende gradaties voorkomen. Bij graad 1 is er enkel beschadiging van het kapsel en zijn de banden nog intact. Het AC-gewricht bevindt zich nog in de oorspronkelijke positie. Bij graad 2 is het kapsel gescheurd, maar zijn de banden nog intact. Er is echter wel al een lichte verplaatsing van het sleutelbeen (subluxatie). Bij graad 3 is het sleutelbeen daadwerkelijk geluxeerd en zijn zowel het kapsel als de banden volledig gescheurd. Men spreekt dan van een AC-gewrichtsluxatie.

Hoe ontstaat het?

Een AC-gewrichtsluxatie ontstaat meestal door een val bovenop de schouder. Dit gebeurt veel bij wielrenners of vechtsporters. Door deze val wordt het schouderblad en daarmee het schouderdak met grote kracht naar beneden gedrukt. Het sleutelbeen kan deze beweging niet volgen waardoor de banden en het kapsel scheuren en het sleutelbeen luxeert.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een AC-gewrichtsluxatie voelt men een hevige pijn aan de bovenkant van de schouder. Wanneer men op het AC-gewricht drukt, verergert de pijn. Men kan soms zien dat de positie van het sleutelbeen veranderd is: deze staat meer naar boven. Men kan het sleutelbeen naar beneden drukken, maar wanneer men deze loslaat, veert deze direct weer omhoog (pianotoets fenomeen). Er kan een zwelling en/of bloeduitstorting zichtbaar zijn. Bewegen van de schouder is niet goed mogelijk. Vaak heeft men de neiging de arm te ondersteunen, omdat het laten afhangen van de arm de pijn verergert.

Wat is de behandeling?

Bij een AC-gewrichtsluxatie is de positie van het sleutelbeen veranderd en zijn de banden en het kapsel gescheurd. In tegenstelling tot een subluxatie of enkel een verrekking van de banden en het kapsel, is bij een luxatie meestal een chirurgische ingreep nodig om het gewricht te herstellen. Tijdens deze ingreep wordt het gewricht weer in zijn oorspronkelijke positie gezet en wordt het door middel van pinnen gefixeerd. Op deze manier krijgen de banden en het kapsel de kans om te herstellen. Na de operatie start de fysiotherapie. In de eerste weken zal het accent liggen op het mobiliseren van de schouder om zo de bewegelijkheid weer te vergroten. Daarna zullen kracht en stabiliteit getraind worden. Het is belangrijk naast kracht ook stabiliteit te trainen om te voorkomen dat het gewrichtje instabiel wordt en er opnieuw een AC-gewrichtsluxatie optreedt.