Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit is een aandoening die meestal voorkomt bij zwangere vrouwen, maar het komt ook voor bij mannen. Een oorzaak van bekkeninstabiliteit kan een ongeluk zijn.

Het bekken bestaat uit verschillende botten:

  • het heiligbeen (os sacrum) aan de rugzijde

  • het darmbeen (os ilium) aan beide zijkanten

  • de schaambeenderen (os pubis) aan de voorzijde

Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden die de verschillende botten van uw bekken bij elkaar houden, verzwakt raken. Tussen de één en negen procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit. Bij mannen en niet zwangere vrouwen komt het veel minder voor. Deze uitleg zal zich daarom met name focussen op bekkeninstabiliteit bij zwangeren.

Oorzaken van bekkeninstabiliteit

Rond de twintigste week van de zwangerschap maakt het lichaam het hormoon relaxine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de gewrichtsbanden weker en rekbaarder worden. Hierdoor kunnen de botten in het bekken gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen. Er ontstaat dan meer ruimte voor de baby om bij de geboorte naar buiten te kunnen komen. Wanneer de banden extreem verslappen, kan er een symfysiolyse ontstaan. De symfyse is de naad in het midden van het bekken tussen de schaambeenderen. Een symfysiolyse is het losgaan van de naad. Dit komt echter maar zeer zelden voor.

Symptomen van bekkeninstabiliteit

In sommige gevallen zorgt het beweeglijker worden van het bekken voor klachten. Vaak spreekt men dan pas over bekkeninstabiliteit of bekkenpijn. De meest voorkomende symptomen bij bekkeninstabiliteit zijn:

  • Pijn in het midden en aan de voorkant van het bekken (rond het schaambeen)

  • Pijn in de onderrug

  • Pijn rond stuitje (stuitbeen).

De pijn komt meestal opzetten wanneer je plotseling begint met bewegen (startpijn) of wanneer je vermoeid begint te raken. Ook kan het bij bekkeninstabiliteit gebeuren dat het langer duurt voordat je hersteld bent van de vermoeidheid en de bekkenklachten. Soms worden ook andere pijnklachten onterecht toegeschreven aan bekkeninstabiliteit. Voorbeelden hiervan zijn pijn in de onderbuik of pijn aan één kant van de heupen.

Behandeling

Bekkeninstabiliteit is te behandelen door het volgen van fysiotherapie en hiervoor bent u bij Fysiotherapie Vlambloem op de juiste plaats. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.

Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!