Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Enkelfractuur

Een enkel kan op meerdere plaatsen breken. De enkel kan zowel aan de buitenkant (onderste deel van het kuitbeen) als aan de binnenkant breken (deel van het scheenbeen) en in enkele gevallen ook aan de achterkant. Ook kunnen deze plaatsen gecombineerd voorkomen al dan niet in combinatie met een letsel van de enkelbanden. Het meest voorkomend is de breuk aan de buitenkant (van het kuitbeen), die vaak ontstaat ten gevolge van een ernstige verzwikking, verstappen of val.

De klachten

In tegenstelling tot de meeste enkelbandletsels kan een patiënt met een gebroken enkel er meestal niet meer op staan of lopen. Tevens is er vaak sprake van een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast is er sprake van drukpijn op het gebroken bot.

Voor het aantonen van de breuk dient er een röntgenfoto te worden gemaakt. Hierop kan ook worden gezien op welke plaats(en) het bot gebroken is.

Behandeling

De behandeling van een gebroken enkel is geheel afhankelijk van de exacte plaats van de breuk en de stand van de breuk.

Gips: veel gebroken enkels kunnen worden behandeld met gips. Vaak is de duur van de gipsbehandeling zo'n 4-6 weken. Indien de breuk niet zo ernstig is, kan bij een kleine breuk korter gips worden gegeven.

Operatie: als de enkel op meerdere plaatsen is gebroken of wanneer de breuk is verplaatst en de 'vork' van de enkel niet meer in lijn staat, is er meestal een reden om de breuk te opereren. Maar zelden hoeft dat direct/acuut te gebeuren. Vaak zal de chirurg ervoor kiezen om uw enkel tijdelijk in te gipsen en de zwelling af te laten nemen, om u vervolgens binnen 2 weken te plannen voor de ingreep. Technisch zijn er meerdere operatiemogelijkheden, maar meestal wordt er gebruik gemaakt van een plaat met schroeven. Soms (en met name als de huid en omliggende spieren ook ernstig beschadigd zijn) wordt er gebruik gemaakt van externe fixatie.

Herstel

Het herstel zal erg afhankelijk zijn van het soort breuk. Simpele breuken die met gips worden behandeld, zijn meestal na circa 6 weken weer vastgegroeid. Daarna wordt fysiotherapie geadviseerd en moet er geoefend worden in het lopen. Het kan 3-6 maanden duren voordat de enkel weer is zoals voor het ongeluk. Als er sprake is van een ernstige breuk en er besloten is tot een operatie, kan het herstel nog langer op zich laten wachten. Daarnaast is er altijd een kans dat de enkel nooit meer wordt zoals deze was voor het ongeluk.

Heeft u een enkelbreuk en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.