Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Buitenste kniebandletsel

LCL scheur, lateraal collateraal ligament scheur, LCL verrekking, LCL ruptuur, varisatie knie, buitenbandletsel

Wat is een buitenbandscheur?

Een buitenbandscheur (ook bekend als een LCL scheur) is een veelvoorkomende knieblessure/sportletsel en wordt gekenmerkt door schade aan de buitenband van het kniegewricht.

Een knieband (ligament) is een band van sterk bindweefsel en loopt van bot naar bot. De buitenband (lateraal collateraal ligament) is gesitueerd aan de buitenzijde van de knie en verbindt het dijbeen met het kuitbeen.

De buitenband is één van de belangrijkste banden van de knie en zorgt voor stabiliteit door overmatige draai- en zijwaartse beweging (varus) van de knie tegen te houden. Als deze zijwaartse beweging te hevig of te vaak gebeurt, kan dit leiden tot een scheur van het LCL.

Een dergelijke scheur kan variëren van een gedeeltelijke scheur (inscheuring) met minimale pijn tot een complete scheur met pijn en beperkingen. Deze scheur kan in 3 graden worden onderverdeeld:

  • Graad 1: er zijn maar een paar vezels gescheurd, een beetje pijn met nog volledige functie.
  • Graad 2: er is een aantal vezels gescheurd, met middelmatig verlies aan functie.
  • Graad 3: alle vezels zijn gescheurd wat leidt tot knie-instabiliteit en een groot verlies van functie. Andere structuren kunnen ook aangedaan zijn zoals de menisci en kruisbanden.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Personen met deze blessure voelen typisch pijn aan de buitenzijde van de knie. Ook kan de pijn geprovoceerd worden door lokale druk op de laterale band. Bij een acute scheur kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident. In minder ernstige gevallen kan men met een LCL scheur zijn activiteiten voortzetten. Men ervaart na de activiteit een toename van pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze klachten worden voornamelijk na rust en de volgende morgen gevoeld.

Wanneer men zijn laterale band compleet afscheurt, is er alleen op het specifieke moment van het afscheuren duidelijke pijn aanwezig, die vervolgens afneemt. Daarna kan er een gevoel van 'uit de kom gaan' optreden, wat gevolgd wordt door zwelling (1 uur na het trauma). Personen met een complete scheur van het LCL kunnen vaak hun activiteit niet afmaken door pijn of een 'onstabiel gevoel' van de knie. In sommige gevallen kan men niet steunen op de knie en zullen er blauwe plekken en kniestijfheid ontstaan.

De blessure treedt typisch op bij activiteiten waarbij er een hoge spanning op de laterale band komt te staan. Er zijn twee bewegingen die de buitenband zwaar belasten. Dit zijn: het draaien van de knie en het zijdelings naar buiten bewegen van de knie (varus). Wanneer deze bewegingen overmatig worden uitgevoerd, kan er schade ontstaan aan de laterale band van de knie. Dit maakt een LCL scheur een veelvoorkomende sportblessure die voornamelijk optreedt tijdens voetbal, basketbal, hockey, skiën, etc. Vaak landt de sporter verkeerd waardoor de knie in een verkeerde richting wordt gedwongen. In sommige gevallen is er geen sprake van een acuut letsel aan het LCL, maar wordt de schade veroorzaakt door overmatige repetitieve activiteiten.

De diagnose lateraal kniebandletsel kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI-scan, CT-scan of RX-scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen, de ernst vast te stellen en ander letsel uit te sluiten.

Hoe wordt het behandeld?

Fysiotherapie helpt om deze klachten te verminderen. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.

Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!.