Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Verrekking of spierscheuring heupadductoren

Liesblessure, liesverrekking, adductoren verrekking, adductoren letsel, spierscheuring van de adductoren

Wat is een (gedeeltelijke) scheur van de heupadductoren?

Een heupadductoren scheur is een relatief veel voorkomende liesblessure die wordt gekenmerkt door het scheuren van één of meer heupadductoren spieren.

De groep spieren aan de binnenkant van het dijbeen worden de heupadductoren genoemd. Deze heupadductoren zorgen voor pelvisstabiliteit en bewegen het dijbeen naar binnen (adductie). De heupadductoren spieren lopen van de pelvis naar de binnenkant van het dijbeen en het onderbeenbot.

Deze spieren zijn voornamelijk actief tijdens het rennen (voornamelijk bij het veranderen van richting) en schoppen. Tijdens het aanspannen van de heupadductoren komen de spieren op spanning te staan. Wanneer deze spanning overmatig is door te veel herhalingen of door een te zware kracht kan een heupadductoren spier scheuren. Deze blessure noemt men heupadductoren scheur.

Een scheur in de heupadductoren kan variëren van een kleine partiele scheur waarbij er minimale pijn en minimaal verlies van functie optreden, tot een complete ruptuur. Deze rupturen variëren van graad 1 tot graad 3 en worden als volgend geclassificeerd:

 • Graad 1: een klein aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in een beetje pijn, maar de functie blijft behouden.
 • Graad 2: een significant aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in middelmatig functieverlies.
 • Graad 3: alle spiervezels zijn gescheurd. Dit resulteert in groot functieverlies en wordt 'heupadductoren ruptuur' genoemd.

Het overgrote deel van de heupadductoren scheuren valt in graad 2. De adductoren spier die het meest gevoelig is voor een spierscheur is de adductor longus.

Wat zijn de oorzaken?

Het ontstaat meestal tijdens plotselinge aanspanning van de liesspieren. Dit doet zich meestal voor wanneer de spier zich in een stretchpositie bevindt. Soms ontstaat de scheur wanneer een persoon tijdens het rennen wil versnellen, een voetballer een lange bal geeft of men geen goede warming up heeft gedaan. Deze blessure komt vaak voor in sporten zoals voetbal, hockey en atletiek. Ook wordt deze blessure gezien bij skiërs, ruiters en gymnasten. Liesverrekking komen vaker voor bij oudere atleten, zeker wanneer ze geen goede warming up doen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Personen met een heupadductoren scheur voelen tijdens het ontstaan van het letsel een plotselinge scherpe pijn of een trekkende sensatie in de liesregio. In minder ernstige gevallen kan men zijn activiteit afmaken en pas symptomen ervaren tijdens de cooling down. In ernstige gevallen zal men niet in staat zijn om zijn activiteit af te maken en zal men direct erna moeizaam lopen. Men ervaart ernstige pijn, spierspasme, verkorting, overgevoeligheid, blauwverkleuring en spierzwakte.

Personen met deze blessure ervaren een toename van pijn tijdens activiteiten die de heupadductoren belasten zoals lopen (voornamelijk op oneffen oppervlak), rennen, schoppen, draaien, springen of traplopen. Ook hebben deze personen vaak last van pijn en stijfheid tijdens rust NA bovenstaande activiteiten. De klachten zijn sterk aanwezig tijdens het lopen in de ochtend vlak na het opstaan. De benen naar elkaar toe bewegen of het stretchen van de lies kan ook pijn veroorzaken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt vertelt over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek door de fysiotherapeut voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek zoals een MRI-scan of ultrasound kan in zeldzame gevallen bijdragen aan het bevestigen van de diagnose en het vaststellen van de ernst van het letsel.

Wat is de prognose?

Personen met een kleine scheur in de heupadductoren spier genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen  1-3 weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien er sprake is van een grotere scheur kan het herstel 4-8 weken of langer in beslag nemen, afhankelijk van de ernst van de scheur. Wanneer er sprake van een complete ruptuur is, kunnen er langdurige zwakte en verminderde functie ontstaan.

Welke factoren kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een heupadductoren scheur. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn:

 • Weinig liesflexibiliteit
 • Inadequate conditie van de liesspieren
 • Spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de liesspieren)
 • Verkeerde, overmatige of te zware training of techniek
 • Verkorte spieren
 • Slechte biomechanica
 • Slechte houding
 • Beenlengteverschil
 • Inadequate fitness
 • Vermoeidheid
 • Inadequate warming up
 • Slechte pelvis- en core stabiliteit
 • Weinig zenuwstretch mogelijk
 • Spierdisbalans
 • Inadequate revalidatie na een eerdere liesblessure

Fysiotherapie helpt om deze klachten te verminderen. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.

Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!