Knieprothese

nieuwe knie, totale knie prothese

Heeft u een nieuwe knie of krijgt u op termijn een nieuwe knie prothese? In dit artikel willen wij u inzicht geven in dit proces. We hopen hiermee een bijdrage te leveren aan de omgang, het revalidatie proces en de gevolgen van deze ingreep.

Wat is een totale knie prothese?

Een totale knie prothese (TKP) is een chirurgische procedure waarbij het aangetaste kniegewricht wordt vervangen door kunstmatig materiaal. De knie is een scharniergewricht die ervoor zorgt dat het bovenbeen en onderbeen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Het dijbeen(femur) is dus verbonden met het onderbeen(tibia). Gedurende de operatie wordt het einde van het dijbeen verwijderd en vervangen door een metalen omhulsel. Het einde van het onderbeen wordt ook verwijderd en vervangen door een gekanaliseerd plastic stuk met een metalen steel die in het onderbeen wordt geplaatst. Wanneer het knieschijfoppervlak aan de onderzijde te veel beschadigd is, wordt er een plastic kap bevestigd aan het knieschijfoppervlak.

De achterste kruisband is een pees(ligament) die normaal gesproken die knie stabiliseert, zodat het onderbeen niet naar achter kan schuiven in het kniegewricht. Bij een totale knie prothese wordt dit ligament ofwel behouden, opgeofferd of vervangen door kunstmatig materiaal. Elk van deze verschillende uitvoeringen heeft zijn voordelen en risico's.

Wat moet u hierbij overwegen?

Een nieuwe knie wordt overwogen bij patiënten die een beschadigd kniegewricht hebben door bijvoorbeeld artritis, artrose, reuma, trauma of een andere zeldzame destructieve aandoeningen van het kniegewricht. De meest voorkomende reden voor een nieuwe knie prothese is ernstige artose van de knie.

Ongeacht wat de oorzaak van de schade is, de daaruit voortvloeiende kniepijn en stijfheid en het verminderen van de dagelijkse bewegelijkheid van de knie kan leiden tot het overwegen van een nieuw kniegewricht. Het overwegen van een operatie, of wel of niet of dan wel of niet, is niet eenvoudig. De patiënten moeten de risico's overwegen en de voor- en nadelen afwegen.

Voor de operatie wordt de knie grondig geëvalueerd

Voordat u een operatie ondergaat, wordt de aangedane knie grondig onderzocht en wordt er een start gemaakt met het optrainen van de beenspieren.Dit is belangrijk om optimaal resultaat te garanderen na de operatie. Het vervangen van het kniegewricht geeft vaak geen significantie verbetering van de kniefunctie, maar meestal wel pijnvermindering. Verder zijn alle medicijnen die patiënten krijgen goed beoordeeld. Bloedverdunnende medicatie (zoals warfarine) en ontstekingsremmende medicatie (zoals aspirine) moeten worden beperkt of vermeden voor de chirurgische ingreep.

Wat gebeurt er in de postoperatieve periode bij een nieuwe knie?

Een TKP vereist over het algemeen anderhalf tot drie uur operatietijd. Na de operatie wordt de patiënt meegenomen naar de verkoeverkamer, waar vitale organen regelmatig worden gecontroleerd. Wanneer de patiënt weer stabiel is, gaat men terug naar een algemene ziekenhuiskamer.

Fysiotherapie is een uiterst belangrijk onderdeel van de revalidatie en vereist volledige deelname door de patiënt voor een optimaal resultaat. Patiënten kunnen beginnen met fysiotherapie binnen 24 uur na de operatie. Een zekere mate van pijn, ongemak, en stijfheid kan worden verwacht tijdens de eerste dagen van fysiotherapie. Fysiotherapie heeft in deze fase met name als doel het optimaliseren van de range of motion(ROM). Er zal dan ook vrij snel begonnen worden met onze belangrijkste dagelijkse activiteiten, zoals wandelen.

Patiënten zullen beginnen te lopen met behulp van een rollator en krukken. Uiteindelijk zullen patiënten leren traplopen. Voordat ze ontslagen worden uit het ziekenhuis krijgen patiënten huiswerkoefeningen mee om dij-en kuitspieren te versterken.

Soms komt het voor dat de ROM van de knie fors beperkt blijft na de ingreep. De specialist kan overwegen een continu passieve machine(CPC) in te zetten om om de knie door te bewegen. De machine beweegt constant naar verschillende graden terwijl de patiënt ontspand (deze machine wordt alleen ingezet bij een vertraagd beloop en bijzondere omstandigheden).

Wat te doen na ontslag uit het ziekenhuis?

Belangrijk voor patiënten in de poliklinische fase is direct te starten met actieve oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit is van belang voor een optimaal herstel na een totale knie prothese. De patiënt moeten blijven oefenen om de spieren rondom het nieuwe gewricht te versterken, de stabiliteit te vergroten en littekenvorming(contractuur) te voorkomen. Deze actieve oefentherapie kan de hersteltijd verminderen en leidt tot een optimale kracht en stabiliteit van het nieuwe gewricht.

Revalideren bij Fysiotherapie Vlambloem?

Krijgt u een nieuwe knie of bent u onlangs geopereerd dan kunt u bij Fysiotherapie Vlambloem terecht voor doelgerichte en professionele begeleiding. Door onze persoonlijke interesses, ervaringen en optimale faciliteiten kunnen wij u een optimaal behandelplan bieden.