Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Referred pijn in de heup en/of lies

uitstralende pijn in heup en lies

Wat is gerefereerde pijn?

Gerefereerde pijn is een term die gebruikt wordt om een specifieke pijnklacht te beschrijven. Deze pijn wordt gevoeld in punt B, terwijl de pijn oorspronkelijk komt van punt A. Dit is een veel voorkomende klacht.
Er zijn verschillende structuren in het lichaam die uitstralende pijn in de heup of lies kunnen veroorzaken. Deze pijn kan in de heup of lies gevoeld worden terwijl deze regio's niet zijn aangetast (geen schade).

Wat zijn de oorzaken?

De onderrug en si-gewrichten zijn de meest voorkomende regio's van het lichaam die bij letsel gerefereerde pijn in de heup- en liesregio kunnen veroorzaken. Een aantal specifieke aandoeningen die uitstralende pijn in de heup- of liesregio kunnen veroorzaken zijn:

  • Lumbale discus bulging (onderrug)
  • Sciatica (onderrug)
  • Lumbale facetgewrichtsoverbelasting/verrekking (onderrug)
  • Spinale degeneratie (rug)
  • Sacro-iliacale gewricht dysfunctie (si-gewricht)

Wat zijn de tekens & symptomen?

Personen met pijn in de heup- of liesregio die oorspronkelijk vanuit een andere bron worden gerefereerd, ervaren soms ook pijn ter hoogte van de bron van de pijn. Ze ervaren een typische dove pijn in de heup- of liesregio, waarvan de locatie moeilijk is aan te wijzen. Deze uitstralende pijn kan variëren in ernst of locatie. Ook kan de persoon pijn of stijfheid in andere delen van het lichaam ervaren zoals in de onderrug, het dijbeen of het onderbeen. In sommige gevallen kan er pijn worden gevoeld in de enkel of de voet.  Bovenstaande pijnklachten komen meestal voor aan dezelfde zijde van het lichaam als de pijn in de heup- en liesregio, hoewel in sommige gevallen de overstaande zijde of zelfs beide zijden van het lichaam pijnklachten geven. Soms ervaart men spelden- en naaldenprikken of een verdoofd gevoel in het aangedane been. Deze klacht situeert zich meestal ter hoogte van de voet en soms ook in beide benen. 

Personen met deze pijn in de heup- en liesregio ervaren beperkte bewegelijkheid en drukgevoeligheid op de plek van de 'bron van de pijn'. Tijdens de lokale testen van de heup en lies worden geen abnormale resultaten gevonden. In sommige gevallen kunnen patiënten echter wel drukgevoelig zijn in de heup- of liesregio. Bij langdurige uitstralende pijn in de heup- of liesregio kunnen de spieren in die regio's (o.a. musculus gluteus) verkorten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt vertelt over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek door de fysiotherapeut voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek zoals een RX-scan, MRI-scan of CT-scan kan nodig zijn om deze diagnose te bevestigen.

Hoe wordt het behandeld?

Fysiotherapie helpt om deze klachten te verminderen. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.

Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!