Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

SI-gewrichtsklachten

SI-gewricht dysfunctie, si-klachten

Wat is het si-gewricht?

Het sacro-iliacaal gewricht, afgekort het si-gewricht, bevindt zich in de onderrug. Dit gewricht vormt een verbinding tussen het staartbeen (sacrum) en het bekken (ilium). Er zijn 2 si-gewrichten aan beide zijden van de wervelkolom. Deze gewrichten verplaatsen gewicht van de wervelkolom naar het bekken en laten kleine bewegingen toe. Bij bepaalde bewegingen van de wervelkolom en de heupen zal het gewricht in elkaar worden gedrukt of juist uit elkaar worden getrokken. Wanneer deze belasting te groot, te abrupt of langdurig plaatsvindt, kunnen er problemen in het gewricht ontstaan. Deze problemen noemen wij sacro-iliacaal gewricht dysfunctie.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Personen met si-dysfunctie (aan één kant) ervaren meestal een eenzijdige pijn in de onderrug, net boven de bil. SI-gewrichtsklachten kunnen uitstralen naar de bil, lies of dij. De klachten nemen toe wanneer men onderrug- of heupbewegingen maakt. De meeste personen hebben last van pijnklachten wanneer ze omrollen in bed, hun schoenen of sokken aan- of uittrekken, traplopen, rennen, de auto instappen, etc. Ook zal lokale druk op het sacro-iliacaal gewricht gevoelig zijn. SI-gewricht dysfunctie is vaak geassocieerd met gewrichtsstijfheid, hoge spierspanning en/of zwangerschap gerelateerde laxiteit.

De dysfunctie wordt veroorzaakt door hoge belasting op het gewricht. Deze belasting kan bestaan uit: buigen, zitten, tillen, rennen, springen, draaiende en buigende bewegingen van de wervelkolom, etc. In sommige gevallen is er sprake van een acuut letsel, de klachten ontstaan hier door een verkeerde beweging. De klachten kunnen echter ook ontstaan door langdurige herhaalde belasting, progressief.

Bijdragende factoren kunnen zijn: spierdisbalans, spierzwakte, slechte houding, passieve levensstijl, slechte tiltechnieken, overgewicht en een levensstijl waarbij men veel tilt, zit of vooroverbuigt. Ook hebben zwangere vrouwen een grotere kans op si-dysfunctie vanwege bekkeninstabiliteit, etc.
De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI-scan, RX-scan of CT-scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen maar wordt zelden gebruikt.

Hoe wordt het behandeld?

Fysiotherapie helpt om deze klachten te verminderen. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.

Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!