Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Spierspanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn


Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende oorzaak van de hoofdpijn bij mensen. Ongeveer 78% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door deze vorm van hoofdpijn.

Bij deze vorm van hoofdpijn begint de pijn vaak in onze nekspieren/achterkant van het hoofd en beweegt zich naar voren, zodat het uiteindelijk onze nek, hoofdhuid en het hoofd omvat. Deze aandoening wordt vaak omschreven als het gevoel alsof je een strakke band over je hoofd hebt. Te veel hoofdpijnpatiënten denken dat hoofdpijn bij het leven hoort en dat er niets aan gedaan kan worden. Dat is niet waar. Wij kunnen hier juist heel veel mee, en kunnen de hoofdpijnklachten aanzienlijk verminderen of zelfs helemaal doen verdwijnen. Ook al heeft u migraine, spanningshoofdpijn of hoofdpijn waar u al jaren mee rondloopt.

Wat zijn de oorzaken?

Vaak worden de klachten veroorzaakt door lange tijd in een en dezelfde positie te zitten, bijvoorbeeld computerwerk. Het kan ook worden veroorzaakt door stress, eenzijdig werk, maar soms is er geen aanwijsbare oorzaak.

Als hoofdpijn 15 of meer dagen per maand voorkomt gedurende een x-aantal maanden, kunnen we de hoofdpijn beschouwen als chronische spanningshoofdpijn. Als ze minder vaak voorkomen, spreken we van episodische spanningshoofdpijn.

Hoewel deze aandoening pijnlijk en met name vervelend kan zijn, is het zelden een teken van een meer ernstige ziekte. Een combinatie van veranderingen in levensstijl, ontspanningstechnieken, en traditionele en complementaire therapieën kunnen bijdragen tot het verminderen van deze hoofdpijn.

Wat zijn de tekens & symptomen?

  • Hoofdpijn begint met pijn in de nek/aan de achterkant van je hoofd en verspreidt zich naar voren
  • Doffe druk of een knijpende pijn, vaak omschreven als een strakke band rond het hoofd
  • Spieren in je nek, schouders en kaak voelen strak en pijnlijk
  • Hoofdpijn kan eenzijdig maar ook tweezijdig voorkomen
  • Mensen kunnen moeite hebben met slapen of eten

Lifestyle belangrijk

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan helpen bij het identificeren van de bron van uw spanningshoofdpijn en hoe u uw omgeving en gewoonten dient te veranderen om deze hoofdpijn te vermijden. Wanneer de hoofdpijn begint, noteert u de datum en tijd waarop deze begon. Let op wat u gegeten heeft de voorafgaande 24 uur, hoe lang u de avond ervoor sliep, wat u deed net voor de hoofdpijn, eventuele ongewone stress in uw leven, hoe lang de hoofdpijn duurde, en wat u gedaan hebt om het te laten stoppen.

Triggerpoints nek als oorzaak van deze aandoening

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt oor een te hoge spanning in onze nekspieren. Deze spanning in onze nek wordt veroorzaakt door neuromusculaire triggerpoints (NMTrP's). NMTrP's zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke bindweefselverhardingen of 'knoopjes'. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam en kunnen goed behandeld worden middels triggerpointtherapie.

Wat is de behandeling?

Wat we vaak zien, is dat hoofdpijn wordt veroorzaakt door een blokkade van een van de nekwervels of door spanning van de nekspieren die aanhechten op het achterhoofd. Spierspanning en wervelblokkades kunnen veroorzaakt worden door een bepaalde (werk)houding die langdurig wordt aangehouden of door stressgerelateerde klachten. Het is aan de therapeut om de blokkade of spierspanning weg te halen zodat de hoofdpijn minder wordt. Door nieuwe inzichten en nieuwe manuele (release) verrichtingen zijn wij in staat om de spierspanning en/of blokkades blijvend in de nek te laten verdwijnen binnen een paar behandelingen. U merkt hierbij dat de hoofdpijnklachten qua intensiteit, duur en hoeveelheid na 2-3 weken al aanzienlijk beginnen af te nemen. Onze behandeling werkt bij verschillende soorten hoofdpijn. Hierbij moet u denken aan: spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn, migraine, hormonale hoofdpijn en chronische hoofdpijn.