Spierspanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn


Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende oorzaak van de hoofdpijn bij mensen. Ongeveer 78% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door deze vorm van hoofdpijn.

Bij deze vorm van hoofdpijn, begint de pijn vaak in onze nekspieren/ achterkant van je hoofd en beweegt naar voren, zodat het uiteindelijk je nek, hoofdhuid en het hoofd omvat. Deze aandoening wordt vaak omschreven als het gevoel alsof je een strakke band over je hoofd hebt.Teveel hoofdpijnpatiënten denken dat hoofdpijn bij het leven hoort en dat er niets aan gedaan kan worden. Dat is niet waar. Wij kunnen hier juist heel veel mee en kunnen de hoofdpijnklachten aanzienlijk verminderen of zelf helemaal doen verdwijnen. Ook al heeft u migraine, spanningshoofdpijn of hoofdpijn waar u al jaren mee rondloopt.

Wat zijn de oorzaken?

Vaak worden de klachten veroorzaakt door lange tijd in een en dezelfde positie te zitten, bijvoorbeeld computerwerk. Het kan ook worden veroorzaakt door stress, eenzijdig werk, maar soms is er geen aanwijsbare oorzaak.

Als hoofdpijn 15 of meer dagen per maand voorkomt voor een x-aantal maanden, kunnen we de hoofdpijn beschouwen als chronische spanningshoofdpijn. Als ze minder vaak voorkomen spreken we van episodische spanningshoofdpijn.

Hoewel deze aandoening pijnlijk maar met name vervelend kan zijn, zijn ze zelden een teken van een meer ernstige ziekte. Een combinatie van veranderingen in levensstijl, ontspanningstechnieken, en traditionele en complementaire therapieën kunnen bijdragen tot het verminderen van deze hoofdpijn.

Wat zijn de tekens & symptomen?

  • Hoofdpijn begint met pijn in de nek /aan de achterkant van je hoofd en verspreidt naar voren
  • Doffe druk of een knijpen pijn, vaak omschreven als een strakke band rond het hoofd
  • Spieren in je nek, schouders en kaak voelt strak en pijnlijk
  • Hoofdpijn kan eenzijdig maar ook tweezijdig voorkomen
  • Mensen kunnen moeite hebben met slapen of eten
  • Zorg voor genoeg slaap
  • Eet een gezond dieet (zuur-base balans)
  • regelmatige lichaamsbeweging
  • Stoppen met roken
  • Gebruik ontspanning technieken (zie Mind / Body Medicine sectie)

Lifestyle belangrijk

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan helpen bij het identificeren van de bron van uw spanningshoofdpijn en hoe u uw omgeving en gewoonten te veranderen om ze te vermijden. Wanneer een hoofdpijn begint, noteert u de datum en tijd het begon. Let op wat je gegeten voor de voorafgaande 24 uur, hoe lang je de avond ervoor sliep, wat je deed net voor de hoofdpijn, ongewone stress in je leven, hoe lang de hoofdpijn duurde, en wat je gedaan hebt om het te laten stoppen.

Triggerpoints nek als oorzaak van deze aandoening

Tegenwoordig zien we steeds vaken dat spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt oor een te hoge spanning in onze nekspieren. Deze spanning in onze nek worden veroorzaakt door NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP's). NMTrP's zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke bindweefsel verhardingen of 'knoopjes'. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam en kunnen goed behandeld worden middels triggerpointtherapie.

Wat is de behandeling?

Wat we vaak zien is dat hoofdpijn wordt veroorzaakt door een blokkade van een van de nekwervels of door spanning van de nekspieren die aanhechten op het achterhoofd. Spierspanning of wervelblokkades kunnen veroorzaakt worden door een bepaalde (werk)houding die langdurig wordt aangehouden of door stress gerelateerde klachten. Het is aan de therapeut om de blokkade of spierspanning weg te halen zodat de hoofdpijn minder wordt. Door nieuwe inzichten en nieuwe manuele (release) verrichtingen zijn wij in staat om de spierspanning en/of blokkades blijvend in de nek te laten verdwijnen binnen een paar behandelingen. U merkt hierbij dat de hoofdpijnklachten qua intensiteit, duur en hoeveelheid na 2-3 weken al aanzienlijk beginnen af te nemen. Onze behandeling werkt bij verschillende soorten hoofdpijn. Hierbij moet u denken aan: spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn, migraine, hormonale hoofdpijn en chronische hoofdpijn.