Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

RSI / KANS

KANS ( klachten arm nek schouder)

RSI (repetitive strain injury) is een verzamelnaam voor klachten aan de arm, nek en schouder. Tegenwoordig noemt men dit KANS (klachten aan de arm, nek en schouder).

Er wordt onderscheid gemaakt tussen specifieke en aspecifieke KANS. Bij specifieke KANS kunt u denken aan aandoeningen zoals het carpaal tunnelsyndroom, tennisarm en golferselleboog. Aspecifieke KANS zijn klachten waar niet direct een medische aandoening voor aan te wijzen is. In de praktijk zien we dat aspecifieke klachten vaker voorkomen.
Klachten die mensen met KANS ervaren, zijn pijn en stijfheid op 1 of meerdere plekken zoals de gehele arm, nek, schouder, elleboog, handen of vingers. Ook kunnen klachten als krachtverlies en tintelingen zich voordoen. Meestal ontstaan de klachten geleidelijk aan en worden ze in de loop van de tijd erger.

Er zijn verschillende factoren die een verhoogd risico geven op KANS. Factoren die te maken hebben met houding en beweging, bijvoorbeeld lang in een houding werken, herhaling van dezelfde beweging of heel veel kracht moeten leveren, geven een grotere kans op KANS. Daarnaast zijn er persoonlijke factoren die een rol spelen bij KANS, zoals hypermobiliteit, verminderde conditie, omgaan met stress en hoge eisen stellen aan uzelf. Net als omgevingsfactoren zoals een hoge werkdruk, bedrijfscultuur, te veel of te weinig sociale contacten. Vaak is het een combinatie van deze 3 groepen factoren die uiteindelijk tot KANS leiden.

Samen met de fysiotherapeut komt u erachter welke factoren bij u een rol spelen en de klachten verergeren. Door gerichte adviezen voor houding en manuele verrichtingen door de fysiotherapeut kunnen we de klachten laten verdwijnen zodat u snel weer klachtenvrij bent.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons bij Fysiotherapie Vlambloem en wij helpen u graag verder.