Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Piriformissyndroom

Piriformis spiersyndroom, piriformis dysfunctie, piriformis impingement

Het piriformis syndroom

Dit syndroom kan een oorzaak zijn van ischias, waarbij de grote beenzenuw (nervus ischiadicus) bekneld wordt. Deze beknelling komt doordat de nervus ischiadicus verloopt tussen de piriformisspier en het bot van het bekken. Normaal heeft de nervus ischiadicus voldoende ruimte en wordt deze dus niet bekneld, maar wanneer het bekken in een verkeerde stand staat of de piriformisspier te gespannen staat, kan de nervus ischiadicus afgekneld worden. Dit kan dan onderstaande symptomen veroorzaken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Wanneer er druk staat op een zenuw wordt deze zenuw slechter doorbloed. Door de verminderde doorbloeding in de zenuw wordt de zenuw niet meer goed gevoed. U kunt dit vergelijken met een tuinslang: wanneer u erop gaat staan, kan er minder water doorheen stromen. Door deze verminderde doorbloeding kunnen we verschillende soorten klachten krijgen zoals gevoelloosheid, erectiestoornis, tintelingen in de benen, pijn in bil, uitstralende pijn naar bil, (achterzijde) been van bil tot voet, anus, rectum, en genitaliën.

Onjuiste diagnoses 

De meeste artsen gaan er vaak vanuit dat ischias veroorzaakt wordt door druk op de nervus ischiadicus ten gevolge van een bulging disk (uitpuilende tussenwervelschijf), artrose of scheefstand/ blokkades in de wervelkolom. Regelmatig komt het dan ook voor dat mensen onnodig geopereerd worden, zonder resultaat. Dit komt doordat de oorzaak van de pijn niet in de wervelkolom gelegen is. De artsen Travel en Simons zijn van mening dat de traditionele oplossing voor ischias en het piriformis syndroom te duur zijn en een te hoog faalpercentage hebben. Zij beweren dat triggerpoints vaak de oorzaak zijn van de symptomen.

Wat is de behandeling?

Als triggerpoints in de piriformisspier de oorzaak zijn van het pririformis syndroom kunnen we dit behandelen middels myofaciale technieken. Wanneer er triggerpoints ontstaan in de piriformisspier blijft deze spier gespannen en hard. Doordat deze spier gespannen staat, kan dit verhoogde druk geven op de nervus ischiadicus. Deze spanning kunnen we wegnemen middels triggerpoint-/dry needling therapie en/of rekoefeningen.

In sommige gevallen ontstaat het pririformis syndroom doordat onze bekkenhelften verkeerd staan of geblokkeerd zijn. Hierdoor komt er een verhoogde druk op de nervus ischiadicus wat kan leiden tot het piriformis syndroom. Deze scheefstand of blokkades kunnen opgeheven worden door mobilisatie en/of manipulaties.

Onze ervaring met deze blessure

In de praktijk zien we dat in de meeste gevallen het syndroom veroorzaakt wordt door triggerpoints in de piriformisspier. Fysiotherapie helpt om deze klachten te verminderen. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.

Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!