Tennisarm
Tennisarm, laterale epicondylitis, extensor tendinopathie, extensor carpi radialis brevis tendinopathie
Wat is een tenniselleboog?
Een tenniselleboog (ook wel laterale epicondylitis genoemd) is een veel voorkomend overbelastingsletsel dat pijn veroorzaakt aan de buitenzijde van het ellebooggewricht.
De groep spieren aan de achterkant van de voorarm (de handrugzijde) worden de voorarmextensoren genoemd. De functie van deze spieren is het strekken van de pols en de vingers. De voorarmextensoren hebben een gezamenlijke aanhechting op de buitenzijde van de elleboog. Ze hechten zich via een pees aan op het bot.
Tijdens het samentrekken van de voorarmextensoren komt er spanning op de pees te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kan er schade aan de pees ontstaan. De laterale epicondylitis is een aandoening waarbij er schade is met navolgende ontsteking en degeneratie aan de pees die vastzit aan het bot van de buitenzijde van de elleboog. Dit komt meestal door graduele slijtage en scheurtjes geassocieerd met overbelasting. De aandoening kan echter ook ontstaan door een specifiek trauma.
Hoewel deze aandoening op elke leeftijd kan voorkomen, wordt de aandoening veel gezien bij personen tussen de 40 en 50 jaar.
Wat zijn de oorzaken van een tenniselleboog?
In tegenstelling tot de naam is tennissen niet noodzakelijk om deze aandoening te ontwikkelen. Feitelijk wordt deze blessure meer gezien bij mensen die niet tennissen dan bij mensen die deze sport wel beoefenen. Personen ontwikkelen deze aandoening door activiteiten waarbij er herhaaldelijk polsstrekking tegen weerstand wordt gevraagd. Activiteiten die een tenniselleboog mogelijk kunnen uitlokken zijn:
- Tennis
- Squash
- Badminton
- Timmerwerk
- Schilderen
- Houthakken
- Metselen
- Herhaaldelijk een schroevendraaier gebruiken
- Brei- en naaiwerk
- Computerwerk
Personen kunnen deze elleboogblessure ook ontwikkelen door andere activiteiten waarbij er herhaalde of zware knijpkracht van de hand nodig is.
Het treedt vaak op na het plots stijgen van activiteiten die belastend zijn voor de voorarmextensoren (bijvoorbeeld een 4-daags tennistoernooi) of door veranderingen in de huidige activiteiten (bijvoorbeeld een nieuwe tennisslag of nieuw racket gebruiken). Soms kan deze aandoening zich ook plotseling ontwikkelen. Dit komt dan meestal door een krachtige beweging waarbij er veel kracht of veel grijpkracht wordt gevraagd van de arm. Bij tennisspelers doet deze situatie zich vaak voor wanneer men een slechte backhandtechniek hanteert. Een blessuregeschiedenis met pols-, elleboog-, schouder- of nekklachten kan een verhoogde kans geven op het ontwikkelen van een tenniselleboog.
Wat zijn de tekens & symptomen?
De symptomen geassocieerd met een laterale epicondylitis ontwikkelen zich meestal gradueel over verloop van tijd. In het begin zijn de symptomen vaak aanwezig in de vorm van pijn na een zware of ongewone activiteit. Deze klacht is dikwijls aanwezig vlak na het 's morgens wakker worden. Personen met deze aandoening ervaren gewoonlijk pijn gelokaliseerd op de elleboog, 1-2 cm onder het uitstekende bot aan de buitenzijde van de elleboog. Deze pijn neemt toe indien men stevig op deze regio duwt. Soms kan de pijn ook uitstralen naar de voorarm toe.
Bij minder ernstige gevallen zal een persoon met een tenniselleboog weinig pijn ervaren. Bij ernstige gevallen kan de pijn u beperken in het dagelijks leven (activiteiten) en u 's nachts wakker houden. Meestal voelt de pijn tijdens activiteit scherp aan. Soms kan deze elleboogblessure geassocieerd zijn met nek-, schouder- en bovenrugpijn aan dezelfde zijde van het lichaam. Bij langdurige klachten kan er een afname van spierkracht en grijpkracht waargenomen worden.
Personen met deze aandoening ervaren vaak een toename in pijn tijdens dagelijkse activiteiten zoals het optillen van een beker, omdraaien van een deurknop, openen van een pot, een hand schudden, boodschappen tillen of tijdens het besturen van de auto. Ook kan men voornamelijk 's morgens last hebben van een stijf gevoel in de elleboog.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt vertelt over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek door de fysiotherapeut voldoende om tot de diagnose 'tenniselleboog' te komen. Verder onderzoek zoals een MRI-scan of ultrasound kan in zeldzame gevallen nodig zijn om deze diagnose te bevestigen.
Wat is de prognose?
Met gepaste behandeling kan een tenniselleboog binnen een aantal weken herstellen. Bij meer ernstige en chronische gevallen kan herstel tot wel 6 maanden duren. Vroege fysiotherapeutische interventie is erg belangrijk voor een snel herstel.
Welke factoren kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van deze blessure?
Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze aandoening. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:
- Te veel of verkeerde training of activiteit
- Slechte sporttechniek of materiaal
- Spierzwakte
- Gewrichtstijfheid (voornamelijk in de pols, elleboog, nek of bovenrug)
- Verkorte spieren
- Inadequate warming up
- Slechte houding
- Slechte revalidatie van eerdere elleboogblessure(s)
- Blessuregeschiedenis van de nek, schouder, bovenrug of zenuwen die naar de elleboog lopen.
Bij tennissers kan racketgrootte, grijpkracht, bespanning van het racket, ondergrond of balgewicht bijkomstig bijdragen aan het ontwikkelen van deze blessure.
Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?
Fysiotherapeutische behandeling van personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces, een optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen.
Fysiotherapie helpt dus om de klachten te verminderen. De verrichtingen die wij bij Fysiotherapie Vlambloem gebruiken, zijn volgens de nieuwste inzichten en helpen uw klachten op te lossen.
Patiënten worden gedurende de gehele behandeling persoonlijk behandeld door de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Vlambloem hanteren we een "hands-on" gerichte aanpak waarbij u iedere behandeling 1- op -1 behandeld wordt door de fysiotherapeut.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Fysiotherapie Vlambloem!