Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Gebroken rib

ribfractuur

Wat is een gebroken rib?

Een gebroken rib wordt ook wel een ribfractuur genoemd. Men heeft in totaal 24 ribben (ook wel costae genoemd) waarvan er twaalf aan de linkerzijde en twaalf aan de rechterzijde van het borstbeen gelegen zijn. De bovenste zeven ribben vormen ieder een gewrichtje met dit borstbeen. Alle ribben zijn aan de achterkant gevestigd aan de wervelkolom met een gewrichtje. De functie van de ribben is het beschermen van belangrijke organen zoals de longen. Ook dragen de ribben bij aan de ademhaling. Wanneer er een grote inwerkende kracht op een rib inwerkt, kan dit resulteren in een breuk van de rib.

Wat zijn de oorzaken?

Een gebroken rib ontstaat in de meeste gevallen na een directe klap of grote inwerkende kracht. Dit kan tijdens een sportwedstrijd gebeuren, maar ook tijdens een auto-ongeluk of een val. Daarnaast kan er, wanneer er sprake is van botontkalking (osteoporose), ook bij lichte druk op de ribben een breuk optreden. Men ziet een ribfractuur daarom wel eens bij ouderen die hard hebben moeten niezen of hoesten.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart tijdens het oplopen van de breuk vaak een scherpe pijn op de plaats van de breuk. Wanneer men op de rib drukt, is dit erg pijnlijk. Ook kan men soms zichtbaar een veranderde stand van de rib en een bloeduitstorting waarnemen. Bij de ademhaling bewegen de ribben mee. Daarom is ademhalen en/of hoesten bij mensen met een gebroken rib pijnlijk. Ook bij andere bewegingen van de romp waarbij de borstkas meebeweegt, kan de pijn verergeren.

Wat is de behandeling?

In de meeste gevallen herstelt de gebroken rib vanzelf. Het herstel is echter wel pijnlijk. De fysiotherapeut kan de pijn verminderen en het ademhalen vergemakkelijken door medical tape toe te passen ter hoogte van de aangedane rib(ben). Ook kan men gebruik maken van pijnstillers. Het is belangrijk om ondanks de pijn toch diep te blijven ademhalen, omdat men anders meer risico loopt op een longontsteking. Eventueel kan men zelf tijdens de ademhaling de ribben ondersteunen door de onderste ribben tijdens het inademen te liften. De breuk heelt binnen zes weken, maar vaak blijven de pijnklachten langer aanwezig.
Wanneer men meerdere ribben gebroken heeft, kan men een instabiele borstkas hebben. In dat geval is soms een operatie nodig om de ribfracturen te herstellen.