Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

m. iliopsoas

m. iliopsoas

Ontdek de Geheimen van de Iliopsoas Spier en Begrijp de KlachtenBen je geïnteresseerd in het menselijk lichaam en wil je meer te weten komen over een van de meest fascinerende spieren? Dan ben je hier op de juiste plek! Onze website is dé bron voor alles wat je moet weten over de iliopsoas, een spier die cruciaal is voor de menselijke anatomie en vaak een bron van diverse klachten kan zijn. Wacht niet langer! Begin vandaag nog je reis naar een gezondere iliopsoas en een sterker, flexibeler lichaam. Verken onze website, begrijp de klachten, lees onze artikelen en ontdek de verbazingwekkende wereld van de iliopsoas. Welkom bij de ultieme bron van kennis over deze belangrijke spier!

Wat is de Iliopsoas en Welke Klachten Kan Het Veroorzaken?

De iliopsoas is eigenlijk een groep van twee spieren: de iliacus en de psoas major. Samen vormen ze de iliopsoas, die diep in de buikholte ligt. Deze spier speelt een essentiële rol bij beweging, stabiliteit en flexibiliteit van het lichaam. Wanneer deze spier overbelast, gespannen of ontstoken raakt, kan dit leiden tot verschillende klachten zoals:

 • Lage Rugpijn: Een gespannen iliopsoas kan lage rugpijn veroorzaken, wat vaak wordt verward met rugproblemen, terwijl de oorzaak eigenlijk de iliopsoas kan zijn.

 • Heuppijn: Pijn in de heupen, vooral bij beweging, kan wijzen op problemen met de iliopsoas.

 • Beperkte Bewegingsvrijheid: Een strakke iliopsoas kan de bewegingsvrijheid in de heupen beperken, wat kan resulteren in problemen met lopen of buigen.

 • Slechte Houding: Een verzwakte iliopsoas kan bijdragen aan een slechte houding, wat op lange termijn kan leiden tot rug- en nekproblemen.

 • Gebrek aan Stabiliteit: Een onevenwichtige iliopsoas kan de stabiliteit van het bekken verminderen, wat problemen kan veroorzaken bij dagelijkse activiteiten en sportprestaties.

Hoe Kun je Deze Klachten Voorkomen en Behandelen? de iliopsoas kan om verschillende redenen gespannen of verkrampt raken. Hier is een beschrijving van hoe dit kan gebeuren:

Verkrampte Iliopsoas: Oorzaken en Symptomen

**1. ** Langdurig Zitten: Een van de meest voorkomende oorzaken van een gespannen iliopsoas is langdurig zitten. Bij een zittende levensstijl worden de iliopsoas-spieren voortdurend in een verkorte positie gehouden, wat kan leiden tot stijfheid en spanning.


**2. ** Overbelasting bij Sportactiviteiten: Overmatige of verkeerde belasting van de iliopsoas tijdens sportactiviteiten kan leiden tot overrekking en spierspanning. Dit kan vooral gebeuren bij activiteiten waarbij de heupen veel worden gebruikt, zoals hardlopen, fietsen of dansen. Maar ook het overbelasten van d erug wordt veroorzaakt door de iliopsoas. De iliopsoas is tenslotte de knieheffer. Omdat de psoas aan je rug vast zit kan je je knie heffen maar daardoor kan je ook je rug overbelasten. Denk maar aan als je buikspierewn op d egrond doet en je doet de oefwening met de benen in d elucht en gaat fietsen of scharen. Uiteindelijk stop je d eoefening omdat je dez ezo in je lage rug voelt. Dat is nouy precies de psoas die de rug teveel overbelast op dat moment. De voeten op d egrond zetten geeft direct pijnverlicgting in je onderrug. Het zijn niet je buikspieren die je traint met die oefening.  Hoe weet ik dat? Omdat die niet aan je benen vast zitten en je knieen niet heffen. En buikspieren overbelasten geeft geen pijn in je rug omdat dezer niety aan je rug vast zit. Maar je iliopsoas wel. Die doet precies alles wat we hier boven beschreven hebben. 


**3. ** Slechte Houding: Een slechte houding, zoals voorovergebogen zitten of staan, kan de iliopsoas-spieren belasten en leiden tot chronische spanning.

**4. ** Stress en Emotionele Spanning: Emotionele stress kan zich fysiek manifesteren in het lichaam, waaronder de iliopsoas-spieren. Stress en spanning kunnen leiden tot het aanspannen van deze spieren, wat kan leiden tot ongemak en pijn.

**5. ** Trauma of Letsel: Een blessure aan de iliopsoas, zoals een verrekking of scheur, kan leiden tot spierspanning. Zelfs kleine letsels kunnen leiden tot een compensatiemechanisme waarbij andere spieren rondom de iliopsoas worden overbelast.

Symptomen van een Gespannen Iliopsoas Kunnen Zijn:

 • Lage rugpijn: De spanning in de iliopsoas kan uitstralen naar de onderrug, wat leidt tot pijn en ongemak.
 • Heuppijn: Directe pijn in de heupen kan wijzen op een gespannen iliopsoas.
 • Beperkte Bewegingsvrijheid: Een gespannen iliopsoas kan de flexibiliteit in de heupen verminderen, waardoor buigen en strekken moeilijk wordt.
 • Uitstralende Pijn: De spanning kan uitstralen naar de buik, lies of dijen.

Hoe Kun je een Gespannen Iliopsoas Behandelen?

 • Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen en massagetechnieken aanbevelen om de spanning in de iliopsoas te verminderen.
 • Stretching: Gerichte stretchoefeningen kunnen helpen om de spier te ontspannen en de flexibiliteit te vergroten.
 • Warmte- en IJsbehandeling: Warmte kan helpen de spieren te ontspannen, terwijl ijs kan helpen bij het verminderen van ontsteking.
 • Goede Houding: Het handhaven van een goede houding kan de druk op de iliopsoas verminderen.
 • Ontspanningstechnieken: Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om algemene stress en spierspanning te verminderen.

Het is belangrijk om op te merken dat als de symptomen aanhouden of verergeren, het raadzaam is om medische hulp te zoeken. Een professionele diagnose kan helpen om de juiste behandeling te krijgen voor een gespannen iliopsoas.