Ma-vrij van 8 tot 21 uur. Za tot 17 uur

Houdingsgerelateerde klachten

houdingsgerelateerde rugklachten

Wat is het posturaal syndroom

Het posturaal syndroom is een aandoening waarbij de pijnklachten in de rug worden veroorzaakt door een slechte/verkeerde houding. Er is geen sprake van schade aan het weefsel.

Een langdurig slechte zithouding of langdurig incorrecte manier van staan geeft pijnklachten in de rug. Ter verduidelijking, wanneer men (langdurig) onderuitgezakt zit, bevindt de onderrug zich in een maximaal gebogen positie en de nek in een naar voren gerichte stand (protractie). Dit zorgt voor spanning op de ruggewrichten met als mogelijk gevolg (zeurende) pijnklachten in de rug en/of men kan nekklachten of hoofdpijnklachten ontwikkelen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Personen met het posturaal syndroom hebben een normale, pijnvrije bewegelijkheid van de wervelkolom. De klachten zijn alleen aanwezig wanneer men langdurig een verkeerde houding aanneemt. Dit kan in zit, stand maar ook in liggende positie. De pijn is meestal een vage pijn onderin de rug en kan soms ook aanwezig zijn ter hoogte van de bovenrug of de nek. Vaak kan de pijn worden verminderd door te bewegen of te wisselen van houding. Op deze manier wordt de spanning van de gewrichten afgehaald en dus de pijnklacht verminderd.

Hoe wordt het behandeld?

De meeste personen met houdingsgerelateerde rugklachten ervaren geen pijn wanneer zij een correcte houding aannemen. In de meeste gevallen is een houdingscorrectie alles wat nodig is om het probleem te verhelpen. Met behulp van oefentherapie, medical taping, easy taping en advisering kan een optimale houding worden bereikt. Het lichaam wordt getraind om deze correcte houding aan te nemen gedurende de dagelijkse activiteiten. Ook kunnen specifieke stretch- en krachtoefeningen helpen om de belastbaarheid van de wervelkolom te verbeteren.

Hoe bereik ik een 'goede houding'?

Een goede houding is een houding waarin de spanning op de gewrichten van de wervelkolom minimaal is en er dus geen pijnklachten aanwezig zijn. De algemene regel luidt: 'Een rechte lijn van het oor naar de schouder naar de heup'. Hieronder volgen een aantal handige tips om een goede houding aan te nemen:

  • Zit: Het is belangrijk om de stoel ergonomisch af te stellen zodat een optimale houding wordt gestimuleerd. Het zitvlak moet tegen de rugleuning steunen en de onderrug kan worden ondersteund met een klein kussentje. De schouders zijn licht naar achter bewogen en de kin is in een lichte knik naar beneden bewogen. De hoogte van de stoel is perfect wanneer de heupen en de knieën beide in een hoek van 90 graden staan. Probeer voldoende van houding te wisselen. Daarmee bedoelen we niet 'verzitten', maar het echt veranderen van houding. Ga even staan, loop een stukje, etc. Houd de rug in beweging.
  • Staan: De houding kan worden getest door met de rug tegen de muur aan te staan. Zorg ervoor dat de hielen, bil, schouders en achterhoofd in contact zijn met de muur. De onderrug hoort in een lichte boog te staan.
  • Liggen: Rugligging: zorg ervoor dat het kussen ook de nek ondersteunt. Zijligging: lig zo recht mogelijk. Probeer geen foetus houding aan te nemen, maar zorg dat het lichaam op één lijn blijft liggen. Een kussen tussen de knieën zorgt ervoor dat er minder spanning op zowel de rug als het bekken komt te staan. Buikligging wordt afgeraden. Deze houding brengt een hoge spanning op de nek, aangezien deze zich langdurig in een maximaal geroteerde stand bevindt.